Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κοινωνία είναι πολύ στενά δεμένη με την επιστήμη. Ο άνθρωπος είναι ένας φυσικός οργανισμός που δραστηριοποιείται μέσα στην κοινωνία. Μέσα σε αυτή αποκτά τις πρώτες γνώσεις του και συγκεκριμενοποιεί τη συνείδησή του. Μέσα σε αυτή κοινωνικοποιείται. Οπότε όλες οι ψυχολογικές του λειτουργίες είναι συνάρτηση της αλληλεπίδρασής του με το πολιτισμικό περιβάλλον. Οπότε σημαντικό ρόλο παίζει η λαογραφία στην εξέλιξη του κοινωνικού γίγνεσθαι. Για να μη χάσει τη ταυτότητάτου ένας λαός κρατά τα απλά αυτά κοινωνικοποιητικά στοιχεί. Και όσο πιο πλούσιο λαογραφικό περιβάλλον έχει αναπτύξει τόσο πιο ασφαλής μέσα στην παγκοσμιοποίση νιώθει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία στην Ημέρα των Ευχαριστιών. Μέχρι και άφεση της γαλοπούλας έχουν σκαρφιστεί. Η έρευνα των μαθητών για τη λαογραφία του τόπου και η ανάδειξη διαθεματικών γνωστικών αντικειμένων είναι αρκετή να πληρώσει το "συμμετοχολόγιό" μας.
Εμπρός λοιπόν. Ευτυχώς που τα πανηγύρια ακόμα κρατούν καλά στην ελληνική ύπαιθρο και επηρεάζουν πολιτιστικά τους μετανάστες. Οι εμπειρίες των μαθητών είναι αρκετές ώστε να ανακαλύψουν τι είναι αλήθεια για τον άνθρωπο. Δηλαδή οι συναναστροφές και οι παρέες με αλλοδαπούς τους έχουν δείξει πώς μπορούν να δανείζουν και να δανείζονται, πώς να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν, πώς να αναζητούν και να βρίσκουν. Οπότε το πεδίο είναι πλούσιο για μια ομαδοσυνεργατική ανάπτυξη του ιστολογίου από τις μεσαίες τάξεις του Δημοτικού.
Το δεύτερο video είναι από πανηγύρι κοντά στη Φλώρινα από γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες. Έτσι τα παιδιά μπορούν να περπατήσουν τα βήματα της επιστημονικής έρευνας: παρατήρηση, πείραμα, ερωτήσεις και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα με αυτά που έχουν ήδη σχηματίσει στο μυαλό τους, προς δόξα της μεταγνώσης.
Με αγάπη,
 gtf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.